De blog over lifestyle, mode & make-up

Een stage zoeken wordt een makkie met deze tips

Een stage zoeken wordt een makkie met deze tips

Een stage zoeken is bij veel opleidingen een belangrijk onderdeel van je studie. Een stage staat vaak goed op je cv, je leert er veel van en het zou nog wel eens het opstapje naar jouw droombaan kunnen zijn. Maar hoe vind je eigenlijk de perfecte stage? We hebben wat tips die je wellicht kunnen helpen.

1. Via jouw opleiding

Vaak benaderen bedrijven zelf universiteiten en hogescholen om stages aan te bieden. kijk goed of hier een stage bij zit die echt bij jou past. Het grote voordeel is dat jouw opleiding al bekend is met de organisatie en dit dus sowieso aansluit bij jouw studie. Ook is het slim om andere studenten en oud studenten te vragen waar zij stage gelopen hebben. Misschien zit hier wel iets tussen wat jou ook interessant lijkt.

2. Kijk verder dan je neus lang is

Als je zoekt naar een stage kun je ook eens verder kijken dan je eigen woonplaats. Heerlijk als je op de fiets of zelfs lopend naar je stage kan, daar zijn wij het natuurlijk wel mee eens. Maar misschien ligt er in een andere plaats wel een stageplek die veel beter past en waar je later veel meer aan zult hebben. En met Netflix op je mobiel overleef je dat half uurtje in de bus of trein ook wel weer.

3. Netwerken, netwerken, netwerken

Netwerken is echt enorm belangrijk. Ken je iemand die in de branche werkt waar jij interesse in hebt, spreek die persoon dan aan. Misschien kent hij of zij wel iemand die nog een stagiaire zoekt. Ook social media zijn heel erg belangrijk. Zorg dat je LinkedIn profiel up to date is en benader mensen die werk doen wat jou interessant lijkt. Vaak heb je meer succes wanneer je iemand persoonlijk benadert dan dan wanneer je een mail schrijft naar een algemene e-mailadres van het bedrijf.

4. Een perfecte brief

Zorg ervoor dat je naast een bijgewerkte CV ook een originele motivatiebrief hebt die eruit springt als het bedrijf door de sollicitanten gaat. Vertel een persoonlijk verhaal en praat over je passies, zodat je laat zien hoe geschikt jij wel niet bent voor deze stage. Wat het bedrijf vooral van je wil weten is waarom je zo enthousiast bent voor deze stage en wat je eraan denkt te hebben in je toekomst.

5. Voorbereiding

Wanneer je dan eindelijk uitgenodigd wordt voor een gesprek is die stageplek natuurlijk nog niet meteen binnen. Het is daarom erg belangrijk dat je je goed voorbereid. Het is voornamelijk handig om alvast wat antwoorden te bedenken op de vragen die sowieso gesteld gaan worden. Waarom wil je hier stage gaan lopen? En wat maakt jou geschikt voor deze functie? Zijn vragen die vaak voorkomen. Bereid deze daarom goed voor zonder ze uit je hoofd te leren natuurlijk. En tot slot: heel veel succes met het zoeken van je stageplek!