De blog over lifestyle, mode & make-up

4 redenen om NOOIT je haren te verven

4 redenen om NOOIT je haren te verven

Je haar verven is super leuk en is ook erg makkelijk. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de gevolgen van het verven van je haar? Eigenlijk kan je haarverf zien als een soort gif, wat op je haar en hoofdhuid terecht komt. Het kan dan ook zeker nare gevolgen hebben voor je haar, hoofdhuid en je verdere gezondheid. Hieronder lees je dan ook 4 redenen waarom het verven van je haar super slecht is.

1. Verwoest je eigen haarkleur

Bij het verven van je haren wordt je eigen haarkleur als het ware uitgewist om de verf te laten werken. De peroxide in haarverf zorgt ervoor dat het natuurlijk pigment van je haar wordt afgebroken. Je haarkleur verdwijnt niet 100%, maar wordt wel zwaar aangetast. 

Als je bent uitgekeken op je geverfde haar wordt er vaak een color remover gebruikt om de kleur te verwijderen. Veel mensen niet weten is dat alleen de gekleurde moleculen worden weggehaald, maar je natuurlijke pigmentcellen zijn beschadigd en kunnen niet meer hersteld worden. 

2. Onherstelbare schade

In haarverf zit ammoniak en ammoniak zorgt ervoor dat de schubben op de huid week worden en omhoog gaan staan. Hierdoor worden je haren zwak en breken ze af tijdens en na het verven. Dit leidt tot haar zwakte, gespleten punten en haarbreuken. 

Daarnaast zorgt haarverf er voor dat zwavel uit je haar verdwijnt. Hierdoor wordt je haar harder en verliest het gewicht. Zwavel is belangrijk voor je haar, omdat de zwavelverbindingen zorgen voor stevigheid en de instandhouding van je textuur. Verbroken zwavel verbinden kunnen niet meer hersteld worden. 

3. Uitdroging haar 

Er zitten verschillende stoffen in haarverf die je haar uitdrogen. Deze stoffen zijn ammonia en waterstofperoxide. Ook bevat haarverf uitdrogende alcoholen. Daarom is het van belang dat je direct na het verven je haren gaat hydrateren om ergere schade te voorkomen. 

4. Allergische reacties

Een gevolg van het verven van je haren dat bij vele mensen niet bekend is, is dat je van het verven van je haar allergische reacties kan krijgen. Bij een allergische reactie op haarverf kun je last krijgen van: eczeem, jeuk, irritatie, roodheid, blaren, zwellingen, ademhalingsproblemen en ga zo maar door. In sommige gevallen kan je zelfs last krijgen van permanente schade.

Een allergische reactie treed niet altijd direct op. Een allergische reactie kan ook opbouwen. Je kan al jaren je haren verven zonder klachten, maar je kan zomaar in een keer wel last krijgen van een allergische reactie.